отъбѣжати

отъбѣжати
ОТЪБѢЖ|АТИ (32), ОУ, ИТЬ гл.
1.Убежать, отбежать:

и видѣвъ аравитинъ страшна лва и ѹжашесѧ. и оставле вьльблуды и ѿбѣжа. Пр 1383, 14г; приключисѧ емѹ срѣсти серны и лань˫а. хотѧща же животна˫а издалеча ѿбѣжати. и возпи по(п) гла(с)мъ велик(ы)мь гл҃ѧ… да не ѿидете доньдеже приидѹ к в(а)мъ. (ἀπελϑεῖν) ПНЧ к. XIV, 190а;

| образн.:

Горе лихоимьцю. богатьство бо ѥго отъбѣжить а огнь и прииметь. (φευγεῖ) Изб 1076, 79 об.; да не ѿбѣжить ѹбо твоѥ б҃очьстиѥ къ обьщению прѣподобьнааго. (μὴ ἀποφευγέτω) КЕ XII, 218б; любы ѿбежа истина. землю. остави. Пр 1383, 85а; и веселье постигне(т) тѧ. ѿбѣжи(т) болѣзнь и печаль и въздыханье. (ἀπέδρα) ЖВИ XIV–XV, 44в;

|| обратиться в бегство:

Въ то (ж) лѣ(т) ходиша корела на ѥмь. и ѿбѣжаша. ЛН XIII2, 23 (1143); отбѣжить васъ врагъ. и не преможеть васъ врагъ. Пал 1406, 113б.

2. Уйти, убежать, скрыться:

възложи на нозѣ ѥго желѣза ти тако повелѣ ѥмѹ ходити. блюдѹщи да не пакы отъбѣжить отъ не˫а. ЖФП XII, 29а; не изидѹ ѿ цр҃кве се˫а ни ѿбѣжю нъ ѹмьрѹ и азъ водою. (μὴ φύγω) СбТр XII/XIII, 44; ѿбѣжа попъ ис тьмнiцѣ. ПрЛ 1282, 82г; ѹвѣдѣвъ же ст҃ыи глѣбъ восхотѣ ѿбежати на полунощны˫а страны. ЧтБГ к. XI сп. XIV2, 95в.

3. Перен. Избежать:

ту же ѹбѣжить. грѣха того: ˫авѣ ѥсть ˫ако ѿбѣжить. то кдѣ ѥму ѹже ѿрада. СбХл XIV1, 103; не буди жiвъ миру и истлѣнью. ѥгоже сѧ ѥси свободилъ. и ѿбѣжалъ. СбЧуд к. XIV (1), 285в; не достоини ѹбо тѹ пребывати. аще не исповѣдѧть пока˫ати(с). и ѿбѣжать ереси. ПНЧ к. XIV, 206а; Нам же ˫ако же дано ѿбѣжати бѣсовьскы˫а прельсти. и со истиною быти. (τὸ [вм. τοῖς?] φυγοῦσι) ГБ к. XIV, 17г; да ѹвѣмы ˫ако вѣчныи огнь себѣ скрываемъ. ѹбо того ѿбѣжимъ по б҃и˫а(мъ) заповедемъ. СбТр XIV/XV, 14.

4. Зд. Испытать отвращение:

не ѹбо˫авъшесѧ, ˫ако же ты мниши, нъ мерзъко ѥже ѿбѣжати о тобѣ ѥсть створено, ѿидоша. (βδελυξομενοι) ГА XIV1, 226а.


Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.) / АН СССР. Институт русского языка. — М.: Русский язык. . 1988.

Поможем сделать НИР

Полезное


Смотреть что такое "отъбѣжати" в других словарях:

  • отъбѣжаньѥ — ОТЪБѢЖАНЬ|Ѥ (4*), ˫А с. Действие по гл. отъбѣжати в 3 знач.: елико же неч(с)тыи… д҃хъ ѿ д҃шь ѿгнавше. и сво˫а д҃ша ѹвѣдѣнье(м) очи(с)тивше… не праздно ни без дѣла оставиша… но на ѿбѣжанье золии. [так!] бл҃говольство творѧ(т). ГБ к. XIV, 18г;… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • отъбѣгноути — ОТЪБѢГН|ОУТИ (85), ОУ, ЕТЬ гл. 1.Убежать, отбежать: и ѿ жены абиѥ лѹкавомѹ || ѿбѣгъшѹ бѣсѹ. и ѡставльшѹ женѹ цѣломѹдрьнѹ. (δραπετεύσαντος δαίμονος) ЖФСт к. XII, 147–147 об.; видѣвши жена створеноѥ ковачемь. ѿбеже съ страхомь и иде в домъ свои.… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»